Jump to content

Photo

Trick to make gamepad work?


  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 Flynn

Flynn

    ZC Fan

  • Members
  • Gender:Male
  • Location:Oregon USA

Posted 26 September 2022 - 10:35 PM

I'm currently using a Logitech gamepad that works fine with older versions of ZC, but in the latest build doesn't register at all. Any tricks for this Windows 7 64 user?


  • SkyLizardGirl likes this

#2 SkyLizardGirl

SkyLizardGirl

    Unbeknownst to danger we call upon your help

  • Banned
  • Real Name:Arianna Crystal Ritter
  • Gender:Female
  • Location:Earthia

Posted 27 September 2022 - 08:04 AM

I'm currently using a Logitech gamepad that works fine with older versions of ZC, but in the latest build doesn't register at all. Any tricks for this Windows 7 64 user?

 

You should download Anti Micro which can map controller buttons to Keyboard buttons, at least if ZC refuses to read your controller buttons.

  https://sourceforge....timicro.mirror/

 

ZC's mostly developed for windows now,  so the Xbox type controller support should be considered mainly, but even ZC does not read a windows based controller button mapping functions completely yet refusing you to edit buttons.


Edited by SkyLizardGirl, 28 September 2022 - 08:55 PM.


#3 Mitchfork

Mitchfork

    no fun. not ever.

  • Members
  • Real Name:Mitch
  • Gender:Male
  • Location:Alabama

Posted 27 September 2022 - 09:22 AM

I think this is a new bug.  It's been reported in the dev server Discord.


  • SkyLizardGirl likes this

#4 Flynn

Flynn

    ZC Fan

  • Members
  • Gender:Male
  • Location:Oregon USA

Posted 28 September 2022 - 04:37 AM

Thanks, SLG, antimicro totally worked.


  • SkyLizardGirl likes this

#5 SkyLizardGirl

SkyLizardGirl

    Unbeknownst to danger we call upon your help

  • Banned
  • Real Name:Arianna Crystal Ritter
  • Gender:Female
  • Location:Earthia

Posted 28 September 2022 - 08:57 PM

Thanks, SLG, antimicro totally worked.

 

Also, be sure to clear away all Controller buttons on ZC Player when using keyboard Anti Micro buttons.

 

Some may be set already on odd buttons.


Edited by SkyLizardGirl, 28 September 2022 - 08:58 PM.


#6 Lukaz

Lukaz

    Master

  • Members
  • Gender:Unspecified
  • Location:Sweden

Posted 05 December 2022 - 03:39 PM

I have downloaded 2.55 - 111 and it seems that I can´t get connection to my gamepad. I use Logitech gamepad and  op W10 x64. How do I solve this ? / Lukaz



#7 Mitchfork

Mitchfork

    no fun. not ever.

  • Members
  • Real Name:Mitch
  • Gender:Male
  • Location:Alabama

Posted 05 December 2022 - 06:01 PM

Open "allegro5.cfg" in the base directory for Zelda Classic and remove the line 

 

"driver=XINPUT"

 

which is around line 150.

 

The issue is that the program is forcing a specific driver for controllers that not all controllers support.  If the config line is deleted it's free to use either driver.  Per the devs, this will be fixed in the next alpha.


  • Emily likes this

#8 Lukaz

Lukaz

    Master

  • Members
  • Gender:Unspecified
  • Location:Sweden

Posted 06 December 2022 - 04:28 AM

Open "allegro5.cfg" in the base directory for Zelda Classic and remove the line 

 

"driver=XINPUT"

 

which is around line 150.

 

The issue is that the program is forcing a specific driver for controllers that not all controllers support.  If the config line is deleted it's free to use either driver.  Per the devs, this will be fixed in the next alpha.

Thanks alot Mitchfork. problem is solved.

 

2 more questions:

- Some files in this build has russian text. Is that okay or maybe I have a virus ?

- Is it possible to put the F6 function on the gamepad ?


Edited by Lukaz, 06 December 2022 - 04:52 AM.


#9 Magi_Hero

Magi_Hero

    beebo

  • Members
  • Real Name:Tim
  • Gender:Male
  • Location:NJ

Posted 06 December 2022 - 02:36 PM

TIL Russian text = virus

If you want to assign F6 to a gamepad, you would need something like Antimicro.

#10 Lukaz

Lukaz

    Master

  • Members
  • Gender:Unspecified
  • Location:Sweden

Posted 07 December 2022 - 03:35 PM

TIL Russian text = virus

If you want to assign F6 to a gamepad, you would need something like Antimicro.

Thank you Magi_Hero for the tips. Antimicro works great



#11 connor.clark

connor.clark

    Newbie

  • ZC Developers
  • Gender:Unspecified

Posted 11 December 2022 - 08:24 PM

- Some files in this build has russian text. Is that okay or maybe I have a virus ?


Uh.. are you opening binary files and expecting them to read in english?


#12 Lukaz

Lukaz

    Master

  • Members
  • Gender:Unspecified
  • Location:Sweden

Posted 15 December 2022 - 03:42 AM

 

- Some files in this build has russian text. Is that okay or maybe I have a virus ?


Uh.. are you opening binary files and expecting them to read in english?

 

ты пытаешься быть смешным ???


Edited by Lukaz, 15 December 2022 - 03:48 AM.


#13 Old-Skool

Old-Skool

    Hero of Time

  • Members
  • Gender:Male
  • Location:Missouri

Posted 23 December 2022 - 12:34 PM

https://joytokey.net/en/

by default, most directional pads are mapped to camera panning as far as windows goes. It is possible to remap that to the directional arrows using something like Joy2Key's latest version, I think.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users